Häpeä on voimakas tunne, joka voi kutistaa ihmisen pieneksi. Häpeä koskettaa meidän ydintämme ja saatamme olla varmoja siitä, että meissä on jotain vikaa. Vertailuna tähän on vaikka syyllisyyden tunne, joka kohdistuu selkeästi tekoon. Häpeä heikentää itseluottamusta ja siihen liittyvä hankala olo voi johtaa häpeän salaamiseen. Huonommuuden ja mitättömyyden tunteet ovat vahvasti läsnä. Voimakasta häpeää kokeva
voi haluta peittää oman aidon itsensä ja kehittää itselleen kuoren, jonka alla on helpompi olla. Häpeä voi tuoda mukanaan itsensä syyllistämistä ja itseinhoa. Toisaalta taas häpeää kokeva voi suojata itseään puolustelemalla, tekosyitä keksimällä tai muita syyttämällä. Ääritilanteissa häpeä voi johtaa aggressiiviseen käytökseen ja väkivaltaan.
Ylisukupolvisena perintönä häpeä voi siirtyä huomaamatta. Voi olla, että perheessä ei ole saanut puhua tunteista, tehdä virheitä tai olla haavoittuvainen. Näin ollen häpeä jää helposti oleskelemaan perhesysteemiin ja siirtyy lapsille. Häpeä ei näyttäydy välttämättä suoraan, vaan se voi piiloutua esimerkiksi vaativuuden piirteiden, täydellisyyden tavoittelun tai tarpeena pitää kulissit pystyssä hinnalla millä hyvänsä.
Häpeän ylisukupolvisuus liittyy myös meidän historiallisiin ja kulttuurisiin kokemuksiin. Sotien, köyhyyden ja vaikenemisen perinnöt voivat elää meidän perheidemme tavoissa elää ja suhtautua toisiin. Lauseet, kuten: ” meillä ei valiteta”, ”perheen asioista ei muille tarvitse puhua”, ”mitä muut ajattelevat?” voivat kulkea sukupolvelta toiselle ilman, että mietimme sen tarkemmin mikä merkitys lauseilla on.
Häpeän tunteesta irrottaminen alkaa sen tunnistamisesta ja sanoittamisesta. Perinnöllisen häpeän ote alkaa löystyä, kun annamme enemmän tilaa kaikille tunteille. Ylisukupolvisten ketjujen katkaisemisessa merkittävässä roolissa ovat keskustelu, itsetutkiskelu ja terapia. Tärkeää on myös ymmärtää, että häpeä ei ole meidän syytämme, vaan se on usein perintö, jota kannamme tietämättämme.
Uskallus kohdata häpeämme auttaa meitä astumaan näkyväksi sellaisina kuin olemme. Samalla avaamme mahdollisuuden aidolle yhteydelle itseemme ja kanssakulkijoihimme. Ylisukupolvinen, perinnöllinen häpeä voi päättyä meihin.
Lue lisää palveluistani täältä.
-Katja